Gå til innholdet
Magelegen > Spørsmål og svar > Aktiv Crohns uten utslag på avføringsprøve?

Aktiv Crohns uten utslag på avføringsprøve?

Innsendt spørsmål

Kan man ha aktiv Crohns i tynntarmen uten at dette slår ut på avføringsprøve (fekaltest) ? Mener jeg har lest noe om dette et sted.

Petr Ricanek

Svar fra Petr Ricanek, Gastroenterolog

Spesialist i mage- og tarmsykdommer

Hei og takk for spørsmålet ditt!

FeCal-test er en god markør for å oppdage betennelse i tarmen, men er bedre ved ulcerøs kolitt og Crohns sykdom i tykktarmen enn ved Crohns sykdom i tynntarmen.

Så svaret på spørsmålet ditt er "ja" - man kan ha aktiv Crohns sykdom i tynntarmen uten at dette slår ut på FeCal-testen. Samtidig vil jeg påpeke at dette forekommer relativt sjeldent.

I slike tilfeller vil det være viktig at gastroenterologen kjenner pasienten godt og følger ham regelmessig opp.


Informasjon

Våre spesialister som svarer på spørsmålene har stor kompetanse og erfaring med fordøyelsessykdommer og andre fordøyelsesproblemer, og er klare til å hjelpe deg med svar, tips og råd på de utfordringene/spørsmålene dere har.

Send inn spørsmål

Magelegen er en gratis tjeneste som er åpen for alle, men målgruppen er pasienter med sykdommer relatert til fordøyelsessystemet, såkalte inflammatorisk tarmsykdommer (IBD). Det finnes to IBD sykdommer, Crohns sykdom og ulcerøs Kolitt. Mer info om sykdommene finner du på vår hjemmeside lmfnorge.no

Nyeste spørsmål

Magelegen.no

Magelegen er et prosjekt støttet av ExtraStiftelsen Helse og Rehabilitering, og er en gratis tjeneste som eies og driftes av Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer (LMF). Våre spesialister som svarer på spørsmålene har stor kompetanse i fordøyelsessystemet, og har stor erfaring med de fleste problemene relatert til fordøyelsessykdommer. Svarene på nettsiden vil derfor være svært nyttig for alle pasienter som søker svar, kunnskap, tips og råd om fordøyelsessykdommer.

Nettsiden følger personopplysningsloven i behandlingen av spørsmål og brukeropplysninger, og før spørsmålene sendes inn til legeteamet må brukeren gi sitt samtykke til at personopplysningene kan deles.

ExtraStiftelsen – www.extrastiftelsen.no

Extrastiftelsen